014 Fitnes – Biznis ili stil života?

Devana Doli Biznis, Podcast 2 Comments

ODSLUŠAJTE (kliknite na dugme Play)!

Mi smo trening podredili isključivo ženama. Mnoštvo sprava i rekvizita čine vežbanje jedinstvenim za svakoga. Naš tim izradiće program vežbanja i nadgledaće vas da pravilno izvodite zadate vežbe. Vrhunska oprema, pomoć i motivacija, raznovrsnost i stručnost – reči su iza kojih stojimo i kojima se ponosimo, rekla nam je Tamara Ratković, menadžer i glavni instruktor Aerobic & Fitness Cluba Star.

Ovaj klub je smešten na 700 m2 eksluzivnog klimatizovanog prostora u ulici Vojvode Dobrnjca i namenjen je isključivo lepšem polu. Prostor za vežbanje podeljen u pet sala, namenjeni su grupnim aerobic, body & mind programima. Fitnes sala je opremljena cardio i strenght opremom vodećih svetskih proizvođača a pored nje su spinning sala i pilates studio.

U današnjoj epizodi razgovaramo sa Tamarom po čemu se ovaj klub izdvaja od ostalih fitnes centara, koliko grupnih programa nude i kako su oni podeljeni. Aerobic & Fitness Club Star ima u ponudi i program obuke za fitnes instruktore. Pitali smo otkud ideja za pokretanje programa edukacije, kome je sve ova edukacija namenjena i ko sve može da se prijavi? Polaznici nakon obuke dobijaji sertifikate ili diplomu u zavisnosti od programa koji pohađaju, zato smo pitali Tamaru, šta konkretno ova diploma znači? Ko je sve priznaje i da li ona važi i u drugim fitnes centrima? Naravno, pitali smo je i otkuda ideja da otvore ovakav centar i kako je sve počelo Ali pitali smo je i koliko je važno vežbanje za naše zdravlje? Odslušajte naš podcast da čujete šta je Tamara odgovorila i šta nam je poručila.

Ovde ćemo pomenuti neke od programa koje možemo naći u ponudi Star-a ali i nekih drugih fitnes klubova:

Tae-bo
Tae-bo (Total Awareness Excellence Body Obedience) je visoko intezivan program vežbanja sa pokretima I elementima borilačkih veština. Visok intenzitet, zanimljiva koreografija i potrošnja velike količine kalorija su osnovne karakteristike ovog programa. Tae bo je način vežbanja koji nas uči kako da komuniciramo sa sopstvenim telom. Kombinacijom različitih borilačkih elemenata koje razvijaju brzinu, snagu i ravnotežu, sa plesnim elementima koje daju energiju i ritam, aktiviraćete mišiće celog tela I izbaciti svu negativnu energiju.
Jedan je od najpopularnijih aerobik programa u svetu, a i kod nas.

Ne preporučuje se starijm osobama i osobama sa problemima lokomotornog sistema.

Pilates
Pilates je sistem fizičkih vežbi koje je razvio Joseph Pilates, u prvoj polovini 20. veka izučavajući i uzimajući ono najbolje iz područja joge, zen filozofije, telesnog vežbanja i filozofija stare Grčke i Rima. Vežbanjem pilatesa dolazi do opuštanja organizma, jačate i oblikujete duge i vitke mišiće, duboke mišiće tela, kosti i zglobove i povećavate psiho-fizičko zdravlje,a ujedno ispravljate držanje tela i disanje.

Pilates je takođe dizajnirao pet glavnih delova jedinstvene opreme (rekvizita) za vežbanje za koju je tvrdio da treba da bude korišćena ako se žele postići bolji rezultati.
Pilatesov metod je uvek podrazumevao kombinovanje rada na strunjači i vežbi sa rekvizitima.
Pomenuli bi gimnastičarsku loptu, pilates obruč I trimer. Ali Star nudi i više od toga a to je : Reformer with Tower!

Šta reći o vežbama na reformer-u. Rad na reformer-u je nezamenljiv i teško rečima predočiv osećaj. Kao najprepoznatljiviji deo opreme u pilatesu daje potpuno novu dimenziju vežbanja. Vaše telo će reagovati drugačije jer vas sama sprava tera na bolju kontrolu izvođenja pokreta. Reformer nudi različite varijacije kretnji tako da ga mogu koristiti sve starosne grupe bez obzira na stepen telesne pripremljenosti, kao i osobe sa različitim afinitetima i željama.
Jednim ovakvim časom imaćete efekat kao da ste bili na pet časova klasičnog mat pilatesa.

Pilatesom na reformeru ćete: preoblikovati telo i razviti duge i vitke mišiće, učvrstiti mišiće stomaka, stražnjice i donjeg dela leđa, popraviti držanje, smanjiti bolove u leđima te ojačati kosti i zglobove, razviti snagu, izdržljivost, koordinaciju i gipkost , poboljšati emocionalno stanje, ublažiti stres, umor i usporiti proces starenja.

U Star-u u ponudi su 2 pilates programa : Pilates Basic i Pilates Intermediate.
Pilates Basic naročito se preporučuje kod rehabilitacije fizikalnom terapijom, starijim i gojaznim osobama, osobama sa artritisom, a pomaže i pri prevenciji osteoporoze.

Spinning
Ovaj program je jedan od svetski renomiranih programa u fitnes industriji. Kreirao ga je 1980 poznati biciklista Johnny G, kao “indoor cycling” program na posebno dizajniranim biciklima.

Približava teške elemente biciklizma običnom čoveku, pa se koristi i kao body & mind program. Spinning je svetski licenciran program koji se odvija po strogim pravilima i daje izuzetne rezultate.

U ponudi Stara je i Spinning fat burn .
Ovim programom spinninga na jednom času uz pomoć licenciranih instruktora sagorećete preko 500 kalorija i dovesti svoje telo do željene forme.

Military drill
Visoko intenzivan intervalni trening namenjen je osobama srednje i veće utreniranosti.
Aerobni grupni program sačinjen od elemenata fitness-a i vojnih vežbi, namenjen je radu celog tela i svih mišićnih grupa sa akcentom na tradicionalne vojne i fitness vežbe kao što su sklekovi, čučnjevi, skokovi…
Trening čine deset visoko intezivnih vežbi koji se ponavljaju tri puta po principu cirkularnog treninga sa veoma kratkim intervalima odmora između svake vežbe.
Ovaj program je namenjen onima koji žele dada ubrzani poboljšaju kondiciju,snagu I izdržljivost kao i da brzo izgube suvišne kilograme.

Ne preporučuje se onima koji su imali povrede kolena ili leđa.

Zumba
Zumbu kao plesni aerobni program je devedesetih godina prošlog veka osnovao plesač Beto Perez iz Kolumbije. Zumba utapa jednostavne plesne pokrete u hipnotičke ritmove salse, kumbije, merengea i tanga. Ovaj program znači osetiti ukus latino muzike u svom telu.

Link prema Aerobic & Fitness Club Star možete naći na našoj strani sa resursima.

Enformel. Da vas inspirišemo!